Hibe Detayı

Erasmus+ SSS Kredi Transfer Sistemi (ECVET)

AB Komisyonu mesleki eÄŸitim ve öÄŸretimdeki hareketliliÄŸi mümkün kılacak bir yenilik baÅŸlattı. Avrupa Komisyonu Avrupa çapındaki mesleki eÄŸitim ve öÄŸretimde kredi transfer sistemine (ECVET) ait planlarını açıkladı. Bu sistem, bireylerin bir baÅŸka ülkede edindikleri bilgi, beceri ve yeterliliklerinin resmen tanınmasını kolaylaÅŸtıracak. Ulusal sistemlerin yerini almayacak ve gönüllülük esasına dayalı bu plan ile Üye Ülkeler arasındaki kredi transferinin kolaylaÅŸtırılması hedeflenmektedir. 


Mesleki EÄŸitim ve ÖÄŸretimde Kredi Transfer Sistemi (ECVET) ile bireylerin farklı ülkelerde ve farklı kurumlarda eÄŸitimlerini tamamlayabilmelerinin yolu açılmaktadır.

Bu yeni giriÅŸim 1989 yılında baÅŸlatılan Yüksek ÖÄŸretimde Kredi Transfer Sisteminden (ETCS) elde edilen baÅŸarılar üzerine kurulmuÅŸtur. ETCS bireyin kendi ülkesi dışındaki bir ülkede gördüÄŸü eÄŸitimin tanınmasını ve ÅŸeffaflığını saÄŸlamak üzere geliÅŸtirilmiÅŸtir.

Avrupa’daki eÄŸitim sistemleri epeyce parçalı ve karmaşıktır. Mesleki eÄŸitim ve öÄŸretimde de durum böyledir. Tek bir ülkedeki farklı niteliklerin sayısı ve prosedürleri bile bir sistemde elde edilen öÄŸrenme çıktılarının transferini zorlaÅŸtırabilir. ECVET bu transferleri mümkün kılarak bireylerin hareketliliÄŸini desteklemekte, ister örgün ister yaygın isterse enformal çerçevede olsun hayat boyu öÄŸrenmeye eriÅŸim fırsatlarını artırmaktadır. 

Mesleki EÄŸitim ve ÖÄŸretimde Kredi Transfer Sistemi (ECVET) ile öÄŸrenme çıktıları unsurları tanımlanarak kredi puanlarıyla eÅŸleÅŸtirilmiÅŸtir. Böylece, Üye Ülkelerdeki nitelikleri tanıyan otoriteler diÄŸer bir ülkede edinilmiÅŸ öÄŸrenme çıktılarını ve kredilerini kendi mesleki eÄŸitim nitelikler sistemine tercüme edebilmektedirler.

ECVET, hem yüksek öÄŸretimdeki kredi transfer sistemi ile hem de ulusal mesleki eÄŸitim ve öÄŸretim sistemleriyle uyumludur. ECVET Komisyon tarafından Avrupa parlamentosu ile Konseyine onay için sunulmuÅŸtur. Üye Ülkeler nihayetinde bu sistemi kendi kurallarına göre gönüllülük temelinde uygulamaya uyum göstereceklerdir.

Komisyon aynı zamanda Üye Ülkelerin mesleki eÄŸitim ve öÄŸretim politikalarındaki en iyi uygulamaları birbirlerine aktarmaya yardım edecek yeni bir referans aracı üzerinde çalışmaktadır. Bu çalışma ayrı bir Tavsiye Kararı ile ortaya konacak olan “Avrupa Kalite Güvencesi Çerçevesi (EQARF)’dir ki bu alanda geliÅŸtirilen politikalardaki ÅŸeffaflığı ve tutarlılığı artırmayı hedeflemektedir. Üye Ülkelerden bu ortak kritelerler setini ve tarifsel tanımlayıcıları uygulayarak ve politikalarını bunlar karşısında test ederek kalite idaresi faaliyetlerini geliÅŸtirmeleri istenmektedir. 

ECVET - Avrupa Komisyonu

ECVET - Pilot Projeler

ECVET - NetEcvet - Uygulamalar, Dokümanlar, Örnekler